Hælen er det punkt på foden, som sættes først i underlaget ved gang og løb. Den indeholder også den største knogle i foden, som bl.a. understøttes af en “fedtpude” der tilsammen danner det vi kender som hælen.
Hælrevner
Hælrevner er revneformede åbninger i den hårde hud, der ofte dækker hælens bageste underside i en halvmåneform. Revnernes øverste kanter er ofte hårde og kan nogle gange brede sig så dybt ind i hudens levende lag, at de bløder. Dette kan være meget smertefuldt.
Årsag:
Skyldes ofte skoene. Fx træsko eller damesko med rem om hælen, slippers og badetøfler, eller sandaler der er for små, så man træder ud over kanten. De er alle kendetegnede ved IKKE at have en fast hælkappe. Når der ikke er fast hælkappe så slipper hælen skosålen for hvert skridt og det giver et lille stød til hælen, når foden sættes i. Stød og gnidningsmodstand kan give hård hud og hælrevner. Nogle træder meget hårdt ned på hælene når de går – det kan også give hælrevner. Er der ingen hård hud, men kun revner, så skyldes det ofte meget tør hud.
Behandling:
Vi fjerner den hårde hud og oprenser revnerne, samt behandler huden med fedtstof,så den får mulighed for at hele op. Vi vejleder dig, så du kan forebygge, at der kommer hælrevner igen. Nogle gange kan man have gavn af et stødabsorberende indlæg. Du kan selv forebygge ved at smøre fodcreme på dagligt.
Hælspore – Fascitis plantaris
En hælspore er en lille knogletilvækst på hælen, og der er mange forskellige holdninger til, hvordan man behandler hælsporer. Hælsporer kan vise sig ved, at man får smerter under hælen og kan kun konstateres ved røntgenfotografering.
Årsag:
Smerter i hælen kan skyldes mange ting, og der eksisterer mange forskellige syn på, hvorfor de opstår. Hælsporer kan blandt andet skyldes overbelastninger af muskulaturen, det vil sige fejlbelastninger grundet fejlstillinger i foden, der medfører uhensigtsmæssig muskelbrug og deraffølgende overbelastning i blandt andet hælregionen. Det er ofte mennesker, der går eller står meget på arbejdet, som får smerter.
Behandling:
Afhænger af årsagen til hælsmerterne. Et stødabsorberende hælindlæg, med speciel aflastning af hælsporen, kan blandt andet lindre generne. Indlægget kan flyttes fra sko til sko og skal benyttes i alle de sko, man går med i løbet af dagen (også hjemmeskoene). I andre tilfælde er det løsningen at rette op på fejlstillingen, så foden ikke bliver overbelastet. Det kan også være nødvendigt at skifte fodtøjet ud, idet en stødabsorberende sål kan virke forebyggende. Træsko frarådes.
Hård hud på hælene
Hård hud opstår ofte som en reaktion på en belastning, der er større end huden kan holde til. Huden på hælene og det underliggende væv kan til en vis grad modstå påvirkninger så som at blive trådt på og tage imod stød, og virker som støddæmper ved gang, løb og spring. Men hvis belastningen bliver for stor, vil der dannes hård hud i disse områder. Nogle mennesker er genetisk mere disponeret for dannelse af hård hud end andre.
Årsag:
Overbelastning af huden på hælen er den væsentligste årsag til dannelsen af hård hud. Dette kan skyldes en nedsat tykkelse af stødabsorberende væv på hælene, en tung gang eller gang på et hårdt underlag (betongulv), overvægt eller tungt arbejde, benyttelsen af træsko eller sko med en tynd, hård sål (lædersåler) og tør hud. Den hårde hud øger risikoen for revner i hælen, se ovenfor.
Behandling og forebyggelse:
Det er vigtigt at den hårde hud fjernes korrekt, dette gør vi ved en fodbehandling. Der vil ofte være behov for regelmæssig behandling. Det er ikke tilrådeligt selv at slibe den hårde hud, da det kan skabe irritation i huden med det resultat, at huden fortykker sig yderligere. Det anbefales at benytte fodtøj med en sål af et stødabsorberende materiale samt fast hælkappe. Træsko bør helt undgås.